
Successful Information Session in Delfzijl
On Thursday evening, June 26, local residents, businesses, and other stakeholders gathered at Hotel de Boegschroef to learn more about BioBTX’s plans for Chemiepark Delfzijl.
We presented our vision for an innovative facility that transforms plastic waste into reusable raw materials. During the session, we discussed important topics such as:
- Impact on the local community – What will the project mean for the environment and residents?
- Plant design and layout – How will the factory look and fit into the site?
- Safety, permits & compliance – What measures will ensure responsible and secure operations?
We look back on an open and valuable session, and we want to thank everyone who attended.
As promised, we’ve compiled the questions asked during the event along with our answers. You can find them below (in dutch)
Op donderdag 26 juni kwamen buurtbewoners, bedrijven en andere geïnteresseerden samen in Hotel De Boegschroef voor een informatiebijeenkomst over de plannen van BioBTX. Tijdens deze bijeenkomst zijn er diverse vragen gesteld. Hieronder vindt u een thematisch geclusterd overzicht van deze vragen en de bijbehorende antwoorden.
Planning & Vergunningen
- Is de FID (Final Investment Decision) al genomen?
BioBTX heeft in juni 2024 een financieringsronde succesvol afgerond. De daadwerkelijke FID voor het project volgt eind augustus 2025. - Wat is de globale planning voor fase 1 en fase 2?
De bouw van project fase 1 zal van start gaan in 2026. Fase 2 verwachten we te starten rond 2030. - Klopt het dat de zienswijzeperiode eindigt voordat er FID genomen wordt?
Ja, de zienswijze periode eindigt op 13 augustus. - Waarom is de provincie bevoegd gezag voor de bouwvergunning?
PCP is een IPPC-inrichting. Voor dit soort inrichtingen is de provincie bevoegd gezag voor de vergunningverlening. - Waarom krijgen burgers maar 6 weken om 2000 pagina’s te beoordelen, vaak in vakantietijd?
De aanvraag loopt al geruime tijd. Het is toeval, en zeker niet bewust gekozen, dat de publicatie van het ontwerpbesluit vlak voor de vakantieperiode valt.
Veiligheid & Regelgeving
- Is het een Seveso-bedrijf?
Nee. Doordat we geen grote hoeveelheden product opslaan, blijven we onder de grenswaarden voor een Seveso-bedrijf. Opslag van eindproducten gebeurt bij derden. Het eindproduct wordt direct in een isocontainer geladen en zodra deze vol is, wordt deze per truck afgevoerd. - Verwachten jullie dat jullie in de toekomst Seveso-bedrijf worden?
Nee. Nu niet en het is in de toekomst ook niet ons plan. Onder de huidige wetgeving zullen fase 1 en fase 2 niet onder de Seveso-richtlijn vallen. - Komt het geluid van 31 dB bovenop het bestaande geluid? Wordt dit geabsorbeerd?
PCP heeft zogenaamde geluidsruimte toegewezen gekregen binnen de toegestane geluidsruimte van het gehele ChemiePark Delfzijl. Hier blijven we binnen. De toegestane geluidsruimte van het gehele ChemiePark Delfzijl is getoetst aan het bestemmingsplan. Daarmee blijft het geluid na realisatie van onze fabriek onder het toegestane niveau. - Hoe zit het met de cumulatieve fijnstof van fabriek en vrachtwagens?
We hebben in de toetsingen de fijnstof meegenomen die toerekenbaar is aan de fabriek. - Hoe gaan jullie om met PFAS en PVC in plastics?
Via grondstofspecificaties ligt vast dat fluorhoudende componenten niet verwerkt worden. Tijdens ingangskeuring worden partijen hierop afgekeurd voor verwerking. PVC is in minimale hoeveelheden toegestaan. Ook dit wordt geborgd via grondstofspecificatie en ingangskeuring. - Hoe gevaarlijk is het afval dat wordt afgevoerd in fase 1?
Afvalstromen die in fase 1 worden afgevoerd zijn bitumen en gedeactiveerde katalysator. Beide zijn geclassificeerd als ongevaarlijk. - Hoeveel giftige stoffen worden er geloosd in de Eems?
Dit is beschreven in de vergunningaanvraag en vastgelegd in de vergunning.
Techniek & Proces
- Wat voor type heipalen worden gebruikt?
We gaan uit van schroefpalen, maar dit wordt nog verder uitgewerkt. - Hoe constant is de aanvoer van plastic, en wat is het effect op jullie eindproduct?
Constante aanvoer is belangrijk, schommelingen beïnvloeden het proces. - Waar halen jullie je energie vandaan?
We verbranden ons eigen gas om elektriciteit op te wekken. Daarnaast hebben we een net- en gasaansluiting voor opstart en fakkel. - Wanneer gebruiken jullie de fakkel?
Bij opstart, stilleggen of storingen. - Worden bewoners gewaarschuwd bij gebruik van de fakkel?
Vooralsnog bestaan er geen communicatieafspraken over het gebruik van de fakkel. - Kun je harde plastics ook pyroliseren?
Ja, vrijwel alles wat kan worden verbrand, kunnen we pyroliseren. - Wordt er samengewerkt met omliggende bedrijven rond reststromen?
Er is ruimte voor samenwerking, o.a. bij reststromen als bitumen en gas. Wat we zelf niet gebruiken of afzetten bij derden, zetten we om in energie.
Arbeid & Werkgelegenheid
- Leveren jullie veel werkgelegenheid op of wordt het grotendeels gerobotiseerd?
Chemische fabrieken zijn niet heel arbeidsintensief. Veel is geautomatiseerd, niet gerobotiseerd. Fysieke handelingen worden door werknemers uitgevoerd. - Hoeveel personeel zullen er nodig zijn in de verschillende fases?
In de bouwfase verwachten we een piek van ca. 150 personen op locatie. In de operationele fase verwachten we in fase 1 30–35 mensen en na opschaling naar fase 2 40-50. - Zijn dit technisch geschoolde medewerkers? Nemen jullie mee dat er schaarste daarin is?
Ja, het zijn technisch geschoolde medewerkers en we zien de schaarste en houden daar rekening mee.
Mobiliteit & Omgeving
- Hoeveel vrachtwagens en auto’s van het personeel rijden er in de verschillende fases?
In fase 1 verwachten we gemiddeld 5 vrachtwagens per dag. In fase 2 kan dit oplopen tot 10 à 15 vrachtwagens per dag. Wat betreft het personeel rekenen we op een belasting van circa 50 personenauto’s per dag in de bouwfase. In de operationele fase gaan we in fase 1 uit van 25 personenauto’s per dag en in fase 2 verwachten we 40 personenauto’s per dag. - Moeten bewoners tijdens de bouw tussen de vrachtwagens door fietsen?
In overleg met andere bedrijven rondom het Chemiepark Delfzijl en ook gemeente Eemsdelta en Provincie Groningen zullen maatregelen worden genomen om overlast als gevolg van bouwverkeer zoveel als mogelijk te beperken worden. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in verplichte rijroutes voor groot materieel en vrachtauto’s. - Hoeveel auto’s mogen er op het terrein staan?
In de aanvraag voor de bouwvergunning zijn 17 parkeerplaatsen voorzien.
Communicatie & Zorgen
- Is er wel begrip voor de zorgen van omwonenden?
Omwonenden uitten hun zorgen over aardbevingen, industriële uitbreiding en de ligging van het gebied, omringd door water. Daarbij werd benoemd dat het arbeidspotentieel in de regio is uitgeput, wat mogelijk betekent dat er een beroep gedaan moet worden op arbeidsmigranten. Er heerst ook bezorgdheid over mogelijke grondaankopen door Groningen Seaports. Bewoners vrezen dat het industriegebied steeds dichter bij hun woonomgeving komt. De vraag werd nadrukkelijk gesteld: “Waarom moet dit allemaal hier plaatsvinden? En wie is hier verantwoordelijk voor?”
Wij begrijpen dat deze zorgen leven en nemen ze serieus. Wat betreft de vraag naar verantwoordelijkheid: als projectteam kunnen wij hierin niet wijzen naar één partij. Wat we wél kunnen – en willen – doen, is samen met de omgeving zoeken naar manieren om zorgen te erkennen en zoveel mogelijk te vertalen naar onze aanpak.Daarnaast onderstrepen we het belang van samenwerking tussen bedrijven, overheden en omwonenden. Er is duidelijk behoefte aan afstemming over wie welke rol vervult en hoe we gezamenlijk de overlast kunnen beperken.
Tot slot: er is geen nieuwe grond aangekocht voor dit project. We werken binnen de kaders van het bestaande bestemmingsplan.
- Waarom noemen jullie de naam van jullie bedrijf BioBTX? Waarom zit er ‘BIO’ in terwijl het een chemisch proces is?
De naam BioBTX komt voort uit eerdere plannen met biomassa. Deze technologie is nog steeds toepasbaar. De fabriek gaat echter uit van plastics als grondstof voor het proces. - Is het geen Seveso (voorheen BRZO) inrichting terwijl er wel met zeer zorgwekkende stoffen wordt gewerkt?
Of een bedrijf valt onder de Seveso-richtlijn hangt af van de stoffen waarmee gewerkt wordt en van de hoeveelheden die van deze stoffen worden opgeslagen. De stoffen die PCP zal opslaan op locatie vallen voor fase 1 en fase 2 onder de grenzen voor deze stoffen waardoor de richtlijn niet van toepassing is. - In sommige gemeenten wordt plastic gescheiden ingezameld, elders niet. Kunnen jullie hier iets aan doen?
PCP richt zich op verwerking van moeilijk verwerkbare afvalplasticstromen. Inzameling van het afval gebeurt door gemeenten. - Zouden jullie geen meetnet kunnen aanleggen?
Het aanleggen van een meetnet is niet aan ons, maar we denken graag mee. We zijn voornemens om samen met de betrokken bedrijven actief bij te dragen aan het beperken van de overlast.
Have more questions? Don’t hesitate to get in touch with us.